Een wedstrijd als stok achter de deur om af te vallen? - Tara Vossers
22425
post-template-default,single,single-post,postid-22425,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.2.1,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive

Een wedstrijd als stok achter de deur om af te vallen?

Afvallen en hardlopen

Een wedstrijd als stok achter de deur om af te vallen?

Artikel geschreven in opdracht voor het hardloopplatform Hardlopen.nl.
Hardlopen en afvallen kan een goede combi zijn. Maar wat als je afvallen combineert met een sportief doel? Hardlopen.nl-expert en sportdiëtiste Tara Vossers ziet in haar praktijk vaker dit soort gevallen: mannen maar voornamelijk vrouwen die zich hebben ingeschreven voor een hardloopwedstrijd of Mudmasters om maar gewicht te verliezen. Is dat verstandig?

In mijn ogen gaat zo’n hardloopwedstrijd vaak wel voor iets gewichtsverlies zorgen, omdat het energieverbruik iets omhoog gaat wanneer er intensiever of langer wordt getraind. Toch is een hardloopwedstrijd geen goede stok achter de deur voor een blijvend gewichtsverlies. Op een gegeven moment is de wedstrijd geweest, en dan?

Veelal vallen mensen dan weer terug in hun oude gedrag. De stok achter de deur is weg en een nieuw doel is er vaak niet. Energieverbruik neemt weer af, soms neemt voedingsinname toe en het gewicht gaat ook weer omhoog.

Gedragsverandering

Mijn visie is dan ook dat wanneer mensen blijvend willen afvallen en ongemerkt een hardloopwedstrijd hiervoor als doel gebruiken, zij structurele gewoontes moeten veranderen. Gedragsverandering kost tijd, energie, vallen en opstaan. Maar het is de enige manier om op langere termijn duurzaam gewicht te verliezen. Als je een korte periode de bewegingsactiviteit verhoogt, zorgt dat niet voor een duurzaam lager gewicht.

Wat zorgt dan wel voor een duurzaam lager gewicht? Het vervolg van het artikel lees je via de volgende link.