Een voedingsapp bijhouden; Zinvol of zinloos? - Tara Vossers
22536
post-template-default,single,single-post,postid-22536,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.2.1,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
Calorieën of voedingsapp bijhouden; zinvol?

Een voedingsapp bijhouden; Zinvol of zinloos?

‘Mijn Eetmeter’, ‘Fat Secret’ of ‘My Fitness Pal’ zijn veel gebruikte apps waarmee je snel en makkelijk je voedingspatroon kan bijhouden. Een soort digitaal eetdagboek die gelijk berekend hoe je er die dag voor staat qua calorieën, eiwitten, koolhydraten, enzovoorts. Erg handig wanneer je op je voeding wil letten omdat je wil afvallen of omdat je als sporter graag voldoende eiwitten wil binnenkrijgen. Maar er kleven ook nadelen aan het bijhouden van dit soort voedingsapps. Ik zet de voor- en nadelen voor je op een rijtje en trek uiteindelijk mijn conclusie(s). Lees je mee?

 

De voordelen

Het bijhouden van een voedingsapp heeft als grote voordeel het creëren van bewustwording. De meeste mensen weten wel ongeveer wat ze op een dag eten. Maar weet jij dat ook exact wanneer je een dag buiten de deur eet of wanneer je een feestje hebt? Soms lijken de porties niet zo groot maar schrik jij je een hoedje wanneer je aan het einde van de dag de totale hoeveelheid calorieën bij elkaar opgeteld ziet. Ook wanneer je niet goed weet wat wel en niet gezond is, kan het bijhouden van een voedingsapp je kennis hierover vergroten. Het kan tevens een hele fijne houvast bieden. Het kan de bevestiging geven dat je goed bezig bent wanneer je totale inname aan energie en voedingsstoffen in de groene cijfers blijft. En hoe fijn is het dat je deze waardevolle informatie allemaal kan verkrijgen middels de smartphone die gewoon in je broekzak zit? Sommige apps hebben zelfs een ‘scanfunctie’ waarmee je verpakkingen kan scannen. Erg handig want dit scheelt een hoop opschrijf- en uitrekenwerk.

 

De nadelen

In de praktijk blijkt echter ook dat er een aantal kanttekeningen en nadelen zijn te geven bij het gebruik van dit soort voedingsapps. Zo is de betrouwbaarheid van de uitkomsten niet te garanderen. Mede door het onjuist invoeren van de portiegroottes of hoeveelheden. Om de betrouwbaarheid te vergroten dien je de hoeveelheden op de gram nauwkeurig af te wegen. Bij sommige apps kun je complete maaltijden aanvinken waarvan de totale hoeveelheden al staan voorgeprogrammeerd. Echter is dit vaak een gemiddelde portie met gemiddelde ingrediënten. Terwijl het kan zijn dat jij wellicht een grotere portie hebt genomen met hele andere ingrediënten erin, waardoor de uitkomst niet klopt. En wees eens eerlijk… Vul je ook elk biscuitje, koekje bij de koffie, traktatie, glaasje frisdrank, kauwgumpje of dropje in? Het klinkt bijna kinderachtig. Echter is dit wel nodig voor een compleet en betrouwbaar resultaat. Tot slot kost het bijhouden van een voedingsapp tijd en energie, ook al is het maar enkele minuten per dag. Je dient er toch elke dag aan te denken dat je de app tijdig invult, voordat je weer bent vergeten wat en hoeveel je ook alweer had gegeten en gedronken.

 

Conclusie

Het bijhouden van een voedingsapp kan de kennis en bewustwording omtrent je eigen eetpatroon zeker vergroten. Het kan zelfs aan te raden zijn om dit een aantal dagen of enkele weken bij te houden. Echter dien je voor een betrouwbaar resultaat de app nauwkeurig in te vullen. Wanneer je dit nauwkeurig doet, kan het je veel interessante informatie geven. Het langdurig bijhouden van de voedingsapp zou ik echter niet adviseren. Uit ervaring weet ik dat het lastig kan zijn om zonder het invullen van de app te vertrouwen op je eigen gevoel. Veel mensen zoeken toch graag de bevestiging van de app om te weten of ze niet teveel kilocalorieën eten. Of om te weten of ze al wel voldoende eiwitten hebben binnen gekregen. Dit kan ervoor zorgen dat de app je enige houvast wordt en het vertrouwen op je eigen gevoel sterk verminderd. Laat de app een leidraad voor jezelf. Laat het een advies zijn hoe jij je eetpatroon kan vormgeven maar hang niet je hele eetpatroon op aan een voedingsapp. Pik de aandachtspunten voor jezelf eruit en probeer deze structureel en duurzaam om te buigen. Dat is een kwestie van doen en daar heb je geen app bij nodig!