
Voeding als medicijn tegen spierpijn?
Sinds mei dit jaar heb ik geen barbell, dumbbell of gewichtschijf meer aangeraakt. Van januari tot mei heb ik me wekelijks in het zweet gewerkt tijdens de bodypump les bij Kei-Fit in Doetinchem. Echter heb ik deze wekelijkse aanslag op mijn spieren moeten staken door een toenemend aantal spreekuren. Gezien de reden zeker niet erg, maar toch zonde. Tijd om weer eens wat quality tijd voor mijn spieren in te plannen.
Afgelopen week was het zover. Daar ging ik weer, ditmaal samen met een vriendin. Ik stond weer klaar. Op mijn matje, achter mijn step. Mijn leger lag klaar: twee gewichtschijven op links, vier dumbbells op rechts en een barbell met gewichten voor mijn voeten. De strijd kon beginnen! En wat een strijd moest worden, werd een heftige oorlog. Nog niet eens de helft van het gewicht wat ik in mei dit jaar nog kon handelen, lukte me nu. Halverwege de les voelde ik al een intense spierpijn opkomen. Mijn spieren waren overduidelijk ‘lui’ geworden na de wapenstilstand van ruim vijf maanden. Direct na de les was het resultaat van deze strijd al te merken. Trap af naar de kleedkamer was lastig. Trap op naar de uitgang nog lastiger. Ook aan het gezicht van mijn vriendin was de spierpijn af te lezen. Waarop ze vroeg: ‘’Tara, wat kan ik nou het beste eten of drinken om mijn spierpijn zo snel mogelijk een enkeltje terug te bezorgen?’’
Spieren hebben voedingsstoffen en zuurstof nodig om goed te functioneren. Wanneer de doorbloeding goed is, is spierpijn niet aan de orde. Hierbij wordt melkzuur ook voldoende afgevoerd. Wanneer de doorbloeding niet goed is, zijn spieren overbelast. Hierdoor kan melkzuur minder goed worden afgevoerd. Deze ophoping van melkzuur kan stijve spieren of spierpijn veroorzaken. Daarnaast kunnen de ontstane kleine spierscheurtjes zorgen voor spierpijn. Dit gebeurt na een intensieve training. Het lichaam herstelt deze spierscheurtjes uit zichzelf.1 Echter kan voeding het herstel van deze spierscheurtjes en de afvoer van afvalstoffen, zoals melkzuur, bevorderen.
De eerste tip: water! Water bevordert het vervoer van afvalstoffen in je lijf en kan ervoor zorgen dat afvalstoffen sneller je lichaam verlaten. Probeer dus na een intensieve training voldoende te drinken. Daarnaast zijn er veel vitaminen en mineralen die een rol spelen bij het ontstaan of in stand houden van spierpijn. Zo kan een tekort aan vitamine D spier- en botpijn veroorzaken. Daarnaast zorgt vitamine B voor een optimale spierwerking. En zorgen vitamine C en E voor een vermindering van spierpijn. Tot slot helpt magnesium het lichaam herstellen en maakt het de spieren minder gevoelig. Het is natuurlijk niet de bedoeling om na een training een cocktail te nemen van vitaminepillen. Probeer zoveel mogelijk van bovengenoemde vitaminen uit de normale voeding te halen en gedurende de dag te nuttigen. Tot slot zijn eiwitten onmisbaar bij het herstel van kleine spierscheurtjes. Het is van belang om gedurende de dag en na de training voldoende eiwitten te nuttigen. Hierbij is de bron en de kwaliteit van het eiwit belangrijk om te controleren. Dit kan spierpijn verminderen maar ook (deels) voorkomen.
Benieuwd wat je moet eten en in welke hoeveelheid? Dit is voor elk persoon verschillend. Geen één lichaam is hetzelfde en heeft een andere samenstelling en dus behoefte. Maar ook elk persoon heeft andere wensen en voorkeuren. Neem daarom gerust contact op voor een optimaal en passend advies in jouw situatie!
Bron: https://www.dietcetera.nl/ziektes-en-aandoeningen/spierpijn