Goede voornemens en afvallen? | 4 tips om jouw doel wel te halen |
22862
post-template-default,single,single-post,postid-22862,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.2.1,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
Afvallen goede voornemens tips

4 tips om jouw goede voornemens wel te halen

Elk jaar staat afvallen in de top drie van goede voornemens. Echter is het uitvoeren van goede voornemens vaak van korte duur. Gemiddeld staakt de uitvoering van het voornemen na drie weken. Niet voor niets staat de derde maandag van januari bekend als ‘Blue Monday’, ook wel de meest depressieve dag van het jaar genoemd. In dit artikel geef ik je vier tips om je goede voornemens om te zetten in duurzame gewoontes.

Wil je voorkomen dat jij over twee weken de handdoek in de ring gooit? Dan is het tijd om de goede voornemens anders te benaderen. Haal het uit je hoofd om binnen een zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk resultaat te bereiken. Zorg ervoor dat je nieuwe gewoontes langzaam ontwikkelt, gewoontes die je jaar in en jaar uit kunt volhouden.

Tip 1: Stop met streng diëten

Volg je elk jaar opnieuw een dieet in de hoop dat je de overtollige kilo’s verliest? Stop daar direct mee. Het feit dat dit voorgaande jaren geen succes heeft gehad zegt al genoeg. Het volgen van een dieet zorgt op korte termijn voor veel resultaat. Echter zijn de beperkingen vaak dusdanig streng dat de calorie-inname behoorlijk vermindert. Deze strenge restricties zorgen er ook voor dat het dieet niet langdurig vol te houden is. Kies ervoor om voedingskeuzes te maken die je op de langere termijn kunt volhouden, bij voorkeur de rest van je leven.

Tip 2: Stel een realistisch én haalbaar doel

Stel bij voorkeur een uitdagend doel waarbij de kans groot is dat je het wel gaat halen. In drie maanden tijd 12 kilo verliezen? Of in 8 weken tijd 5 kilo aankomen? Als je heel hard je best doet zijn deze doelen haalbaar. Maar is het ook realistisch? Wanneer je te strenge doelen voor jezelf stelt, moet je dusdanig hard aan de teugels trekken om het doel te halen. De kans dat dit niet lukt is erg groot en daarmee ook de kans op een teleurstelling. Deze negatieve gevoelens zorgen voor demotivatie en de kans dat je hierdoor stopt met je goede voornemen is groot. Stel realistische én haalbare doelen voor jezelf.

Tip 3: Jongleren leer je ook niet gelijk met vier ballen

Wanneer je als kind wilt leren jongleren, start je in eerste instantie met één bal. Wanneer het jongleren met één bal goed lukt, voeg je er een bal aan toe. Op deze manier verbeter je langzaam jouw vaardigheid en neemt de kans dat je goed leert jongleren toe. Het ontwikkelen van nieuwe eetgewoontes bereik je ook niet door van jezelf te verwachten dat je het allemaal in één keer anders kunt doen. Wanneer je dit wel probeert is de kans groot dat je tussendoor een jongleerbal moet laten vallen omdat het niet lukt. Je hebt immers nog niet het vertrouwen en de vaardigheid als basis ingebouwd. De kans dat je dus daadwerkelijk alle stappen in één keer tot nieuwe gewoontes kunt omzetten is klein.

Begin dus stap voor stap. Pak één of twee aandachtspunten op en breidt dit pas uit zodra deze aandachtspunten goed verlopen. Zo creëer je vertrouwen en een goede basis. Het leren jongleren kost tijd, gun jezelf ook deze tijd bij het veranderen van eetgewoontes.

Tip 4: Durf te leren van je valkuilen

Naast het reflecteren van je valkuilen is het ook heel belangrijk om het positieve gedrag te benadrukken. Het ontwikkelen van nieuwe eetgewoontes is een proces. Een proces gaat altijd met vallen en opstaan. Er is geen twijfel over mogelijk dat je in een valkuil stapt. Deze valkuilen zijn juist cadeautjes voor jezelf, hier liggen namelijk mooie leermomenten verstopt. Het zou dus jammer zijn dat je dit cadeautje niet aanneemt. Zo ontneem je jezelf een leermoment en stap je de volgende keer opnieuw in dezelfde valkuil. Durf de reflectie met jezelf aan te gaan. Wat ging eraan vooraf waardoor ik in de valkuil stapte? Hoe voelde ik mij hierbij? Wat zou ik in de toekomst anders kunnen doen om te voorkomen dat ik wederom in deze valkuil stap? Welke voorbereidingen moet ik hiervoor treffen? Er zijn namelijk ook ongetwijfeld heel veel dingen die al wel goed gaan.

Hopelijk kunnen bovenstaande tips je helpen om dit jaar wel je goede voornemens te laten finishen. Veel succes!

Toch hulp nodig? Wij helpen je graag!

Lukt het ondanks bovenstaande tips toch niet om jouw goede voornemens voor afvallen om te zetten in duurzame gewoontes? Geen paniek! Wij helpen je graag op weg om samen te kijken waar het nog niet lukt, zodat jij jouw doelen wel gaat behalen. Lees meer over onze visie en werkwijze voor verantwoord afvallen en maak vandaag nog een afspraak.