''Sophie uit de mentale kreukels'' - Tara Vossers
22365
post-template-default,single,single-post,postid-22365,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.2.1,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
Burn-out en voeding

”Sophie uit de mentale kreukels”

Veel mensen denken dat een burn-out hen niet overkomt. Echter is de hoeveelheid mensen die een burn-out krijgt en de gemiddelde duur van een burn-out sterk stijgende. Vooral onder jonge mensen tussen de 25 en 35 jaar.

 

Een burn-out betekent letterlijk ‘’opgebrand zijn’’. Chronische vermoeidheid, altijd maar stress hebben, een leeg gevoel ervaren en je slecht kunnen concentreren zijn de meest herkenbare symptomen voor mensen met een burn-out. Eén op de zeven medewerkers heeft tegenwoordig burn-out klachten. En van deze cijfers schrik ik enorm en vooral omdat het exact de leeftijdscategorie treft waar ik me momenteel in bevind.

En ik zou liegen als ik zou zeggen dat mij dit nooit zou kunnen overkomen. Ik vind van mezelf dat ik ambitieus ben, resultaatgericht en misschien ook wel een tikkeltje perfectionistisch. Als ondernemer, praktijkeigenaar én (sport)diëtist wil ik het graag erg goed doen, voor mezelf maar ook voor mijn cliënten. Wat maakt dat ik geen 9 tot 17 baan en mentaliteit heb. Regelmatig sla ik pas ’s avonds na 23:00 mijn laptop dicht of klap ik de laptop ’s ochtends een uurtje eerder open voor aanvang van een volle werkdag. Voor mij geen enkel probleem, zolang ik hierin mijn eigen grenzen blijf stellen en hierop alert blijf. Maar tegelijkertijd voel ik dat wanneer ik die grenzen voor mijzelf niet zo goed zou kunnen stellen, ik een valkuil voor mezelf graaf waarin ik eerder genoemde symptomen ongetwijfeld ga tegenkomen. Gelukkig is het bij mij nog nooit zover gekomen. Mogelijk omdat ik van mezelf goed weet waar mijn valkuilen liggen en ik mezelf hierop op tijd kan attenderen.

En tegelijkertijd kan ik me voorstellen dat er veel leeftijdsgenoten zijn die in de waan van alledag voelen dat ze sterk onder druk staan. Je moet van jezelf de perfecte partner zijn, de perfecte moeder voor je kids, de perfecte collega en ook nog perfect voor je gezondheid zorgen. En ik kan me heel erg voorstellen dat de denkbeeldige lat, op alle fronten, heel erg hoog ligt en je deze lat op een gegeven moment niet meer kan bereiken. Waardoor je als persoon voelt dat je faalt. Je wordt met de neus op de feiten gedrukt dat je niet zo perfect bent als je zou willen. En een negatieve vicieuze cirkel kan hierdoor ontstaan met gerelateerde klachten als gevolg.

En nu hoor ik je denken, wat heeft bovenstaand verhaal nou met voeding te maken? Eén van de vele elementen die bijdraagt aan het herstel van een burn-out is voeding. Voeding kan je letterlijk wat meer energie geven of, bij verkeerde keuzes, veel energie kosten. Voeding doet veel voor verschillende hormonen in het lichaam. Hormonen waar we doorgaans niet vaak bij stilstaan maar die ook in grote of mindere mate in disbalans zijn wanneer iemand burn-out klachten heeft. Voeding kan dus een onderdeel zijn die je kan helpen je iets vitaler te voelen. Natuurlijk is voeding niet de enige oplossing in dit verhaal maar wel een klein puzzelstukje die je verder kan helpen om je iets beter te voelen. Om weer een stap te kunnen zetten richting de positieve vicieuze cirkel. Ook op andere leefgebieden is het van belang keuzes te maken die energie geven in plaats van energie kosten.

Een aantal maanden geleden hebben coach/therapeut Hentje Metz en ik bedacht dat we graag een lezing zouden willen geven over ”Burn-out en Voeding”. Vooral omdat zoveel mensen een burn-out kennen, het een probleem is die alleen maar groeiende is en er tegelijkertijd weinig wordt verteld over de combinatie met voeding. En net nadat wij dit idee hadden vormgegeven zag ik in de TV gids de programmareeks van Sophie Hilbrand staan. Toeval bestaat niet?

Lijkt het jou interessant om meer te weten over het onderwerp ‘’Burn-Out en voeding’’?
Wat dat voor jou of voor een kennis, vriend of familielid kan betekenen die burn-out of overspanningsklachten kent? Meld je dan aan voor onze lezing. Deelname is gratis. Wij zorgen voor de koffie en thee. Aanmelden of meer informatie? Klik hier.