Teff - wat moet je als sporter weten over dit oergraan?
23030
post-template-default,single,single-post,postid-23030,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.2.1,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
Wat je als sporter moet weten over het oergraan teff

Teff – wat moet je (als sporter) weten over dit oergraan?

Teff is een relatief onbekende graansoort voor sporters. De bekendste graansoorten zijn tarwe, rogge en spelt. Onbekend maakt in dit geval onbemind. Het oergraan teff heeft namelijk veel voordelen voor sporters. Teff heeft een positieve invloed op de sportprestatie, de darmwerking en op het spierherstel. Hoog tijd om de voordelen van teff op een rijtje te zetten.

 

Wat zijn granen?

Graan is een verzamelnaam voor de zaden van grassen. Naast tarwe, rogge en spelt zijn rijst en maïs ook bekende graansoorten. Granen zijn een bouwstof voor meel, brood en pasta. Teff is tevens zo’n graansoort maar is bij sporters nog niet altijd bekend. En dat terwijl teff veel voordelen heeft. Zo is teff een onbewerkt en vezelrijk graansoort. Teff is 100% volkoren omdat de graankorrel van teff te klein is om te pellen. Andere graansoorten zijn wel bewerkt en daardoor zitten er minder vezels in deze granen.  Wist je dat graanproducten met voldoende graanvezel, zoals teff, het risico op hart- en vaatziekten verkleinen?

Glutenvrij

Als sportdiëtist kom ik het nog vaak tegen. Een sporter voelt zich fijn bij een glutenvrij eetpatroon maar kan moeilijk een geschikte vervanging vinden voor brood en muesli. In de meeste glutenvrije producten in de supermarkt zit vaak veel toegevoegd suiker. Ook zijn deze producten meestal vezelarmer in vergelijking met producten die wel gluten bevatten. Hoe zorg je er dan voor dat je voldoende vezels en geen overschot aan suikers binnenkrijgt? Teff is van nature glutenvrij en vezelrijk. Een ideaal graan om toe te voegen aan de yoghurt zonder een overschot aan suikers toe te voegen. Op de website van Teff Inside zijn verschillende producten met teff verkrijgbaar. Zo verkoopt Teff Inside een muesli met bruine vlokken. Deze muesli variant is ideaal voor sporters met een glutenvrij eetpatroon die graag een vezelrijke muesli willen gebruiken zonder toegevoegd suiker.

FODMAP-arm

Het wetenschappelijk bewezen FODMAP-dieet als behandeling bij het prikkelbare darmsyndroom wint steeds meer aan bekendheid. Bij het FODMAP-dieet schrap je verschillende koolhydraatgroepen uit de voeding om zo darmklachten te verminderen. Fructanen is een voorbeeld van zo’n koolhydraatgroep. Fructanen komen vooral voor in producten met tarwe. Ook rogge en gerst zijn graansoorten met veel fructanen. Teff is een graansoort met weinig tot geen fructanen en past dus goed in het FODMAP-dieet. Ook hierbij is het een groot voordeel dat teff vezelrijk is. Veel mensen die met het FODMAP-dieet starten ervaren stoelgangklachten door de verminderde inname aan vezels. Vaak ontstaan deze klachten bij de stoelgang  door het ontbreken van goede vervangers voor de weggelaten tarwerijke producten.

IJzerrijk

Teff bevat veel vitaminen en mineralen, waaronder ijzer. Er zijn veel mensen met een verhoogde kans op een ijzertekort, onder andere intensief trainende sporters. Soms kan het lastig zijn om via voeding voldoende ijzer binnen te krijgen. Teff bevat van nature ijzer en is daardoor een ideaal product om de dagelijkse ijzerinname te verhogen. Zo bevat teff anderhalf keer zoveel ijzer dan bijvoorbeeld havermout.

Bron van eiwitten

Teff is een bron van verschillende soorten eiwit. Om deze reden is teff een ideaal graan als onderdeel van de herstelmaaltijd. De combinatie van de vezelrijke koolhydraat en het scala aan aanwezige eiwitten, maakt dat het een ideaal product is voor een optimaal herstel. Gezien teff verschillende plantaardige eiwitten bevat, is het ook een geschikt graan voor veganisten. Voor veganisten is het een uitdaging om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Door bijvoorbeeld 50 gram Gepofte Teff toe te voegen aan plantaardige zuivel, voeg je al ruim 6,5 gram extra eiwit toe.

Teff als brandstof

Naast dat teff ideaal is als herstelmaaltijd,  is het ook een goede brandstof voor een training of wedstrijd. Doordat teff een vezelrijke graansoort is, worden de aanwezige koolhydraten langzaam afgegeven aan het bloed. Deze langzame afgifte zorgt ervoor dat een sporter een constante aanvoering heeft van brandstof. Ideaal voorafgaand aan een lange training!

Als sportdiëtist adviseer ik sporters vaak om voldoende te blijven variëren met verschillende producten en voedingsmiddelen. Zo krijg je een breed scala aan voedingsstoffen binnen en is de kans op tekorten een stuk kleiner. Varieer ook eens met de verschillende graansoorten en graanproducten, om zo jouw lijf optimaal te blijven voeden. Het is zeker het uitproberen waard!

Probeer teff eens uit met korting

Wil jij producten met teff eens uitproberen? Met de kortingscode harlopen15#pasta (geldig tot vrijdag 29 maart) mag Hardlopen.nl 15% korting weggeven op de volgende producten van Teffinside: Spaghetti en Penne. Wil je meer weten over de producten van Teffinside? Bekijk dan hun website.

Hulp nodig? Ik help je graag!

Met bovenstaande artikel ben je (als sporter) meer te weten gekomen over het oergraan teff. Wil je een persoonlijk advies hoe jij teff op een goede manier in jouw voeding kan opnemen? Of wil je meer hulp bij de keuze voor de juiste teff- of graanproducten?  Ik help je graag door een individueel (sport)voedingsadvies. Je ontvangt een volledig op maat gemaakt advies passend bij jouw eetgewoonten,  leefvoorkeuren en sportpatroon. Samen gaan we voor succes! Lees meer over mijn visie en werkwijze voor sportvoedingsadvies en/of maak vandaag nog (online) een afspraak.

Artikel voor hardlopen.nl

Bovenstaand artikel is voor hardlopen.nl geschreven. Hardlopen.nl  is dé website voor alle hardlopers – van prille beginners tot door de wol geverfde marathonlopers. Het platform helpt hardlopers om de sport succesvol, blessurevrij en met plezier te beoefenen. Je vindt er betrouwbare artikelen, trainingsschema’s, hardloopevenementen en clubs bij jouw in de buurt.  Neem zeker eens een kijkje!