
De negatieve effecten van alcohol op het lijf
De maand juli is nog niet eens voorbij maar voor mij tot nu toe al een maand vol met feestjes, festivals, een kermis en barbecues. En waar een feestje te vieren is, vloeit de alcohol ook vaak rijkelijk. Ook ik (ja, echt waar!) drink wel eens een wijntje of twee of drie…. En ervaar een dag later een enorme kater of ik ben de hele dag niet vooruit te branden. Maar wat zijn naast de katerverschijnselen nog meer negatieve gevolgen van alcohol op ons lijf?
Op een lege maag sneller dronken
‘’Zorg voor een goede bodem’’ is veelal het advies die klinkt wanneer je een dagje naar een festival gaat of aan de vooravond staat van een lange stapavond. Wanneer alcohol op een lege maag wordt genuttigd, wordt er ongeveer 10% van de alcohol in de maagwand opgenomen. De overige hoeveelheid vloeit door naar de darmen, waarna de alcohol het bloed in gaat en in de hersenen te merken is. Wanneer de maag gevuld is met voedingsstoffen, vloeit de hoeveelheid alcohol veel minder snel door naar de darmen waardoor de alcohol ook minder snel in het bloed en de hersenen terecht komt. Door een volle maag wordt alcohol dus veel minder snel opgenomen.
Vochttekort
Alcohol bevordert het antidiuretisch hormoon, in plaats van vocht vasthouden gaat het lijf sneller vocht uitscheiden middels urine. O.a. een reden dat je door het drinken van alcohol zo vaak moet plassen. Niet voor niets bestaat het advies om naast een glas alcohol een glaasje water te drinken, om zo het extra uitgescheiden vocht een klein beetje aan te vullen. En om deze reden ontstaan er snel ongelukken bij extreem warm weer: het lichaam scheidt al extra vocht uit middels zweet door de hoge temperaturen en als klap op de vuurpijl plas je ook nog extra vocht uit door alle glaasjes alcohol die je genuttigd hebt. De kans op een vochttekort neemt toe waardoor ook een verhoogde kans op bijvoorbeeld dehydratatie of een zonnesteek.
Spierafbraak
Het advies in de sportdiëtetiek is om na een intensieve training of wedstrijd geen alcohol te nuttigen, vooral wanneer je spieren binnen een aantal dagen een nieuwe training-/wedstrijdprikkel moet verwerken. Alcohol zorgt voor extra schade in de spiercellen waardoor herstel veel langer duurt. Tevens remt alcohol in de spieren het anabole proces, wat ervoor zorgt dat opbouw van spiermassa niet plaatsvindt. Spiercellen gaan zich dus eerder afbreken dan opbouwen.
Vetopslag
Alcohol bevat per gram 7 kilocalorieën, een behoorlijke hoeveelheid dus. Een paar glaasjes wijn zorgen als snel voor een hoge inname aan calorieën. Tevens neemt de drang naar vetrijk eten toe. Het afsluitende bezoek aan de lokale snackbar of dönerzaak zorgt natuurlijk ook voor de nodige extra calorieën. Hierdoor neemt de kans op een positieve energiebalans en dus gewichtstoename toe na een avondje stappen. Tot slot zorgt alcohol ervoor dat de stofwisseling anders verloopt en het lichaam sneller geneigd is om vetten (ingenomen uit voeding) eerder op te slaan. Niet heel bevorderlijk wanneer je als doel hebt om af te vallen of fitter te worden.
Conclusie: af en toe een flesje bier of wijn drinken is zeker geen probleem. Genieten hoort ook bij het leven en daar is alcohol absoluut voor bedoeld. Echter is het goed om bovenstaande in gedachten te houden wanneer je toewerkt naar een bepaalde doelstelling. Daarnaast een praktische tip om na elk glaasje alcohol een glaasje water te drinken, plus de hoeveelheid vet en calorieën uit voeding te beperken om zo extra vetopslag te voorkomen.