Medisch voedingsadvies - Tara Vossers
21498
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-21498,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.2.1,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
 

Wil je je bloedsuikerwaarden verbeteren? Zie je graag je cholesterolwaarden dalen of wil je aan de slag met het verlichten van je darmklachten?  Ook bij een medische noodzaak kunnen wij je helpen met een passend advies. Een advies die aansluit bij je wensen en voorkeuren, maar die je ook een vitaler en betere gezondheid geeft. Samen gaan we voor gezondheid!

Een advies volgen

…omdat dit noodzakelijk is voor je gezondheid, is niet altijd even gemakkelijk. Vooral als je je voedingspatroon moet aanpassen omdat je gezondheidsklachten of een bepaalde aandoening hebt. Een medische reden kan een grote stok achter de deur zijn om het roer rigoureus om te gooien.

Een medische noodzaak

…kan echter ook een hele grote motivatie zijn om het roer om te gooien. Voeding kan in sommige gevallen een groot verschil maken. Bijvoorbeeld het verschil tussen wel of geen medicatie gebruiken. Een goed voedingsadvies kan ik veel gevallen zorgen voor het verminderen van cholesterolverlagers, bloeddrukverlagers of diabetesmedicatie. Tot slot geldt voor 75% van de mensen met darmklachten dat voedingsadviezen de darmklachten kunnen verlichten of zelfs volledig kunnen verhelpen.

Er zijn verschillende redenen waarom een bezoek aan de diëtist goed kan zijn:

FODMAP, PDS (prikkelbaar darmsyndroom)

Het FODMAP beperkte dieet zorgt bij 75% van de cliënten met een prikkelbaar darmsyndroom voor vermindering of verdwijning van de klachten. De FODMAP’s in voeding kunnen klachten veroorzaken zoals een opgeblazen gevoel, krampen, winderigheid, diarree en obstipatie. Binnen het FODMAP dieet worden de FODMAP’s uit voeding (verschillende koolhydraatmoleculen zoals mono-, di-, en oligosachariden) beperkt. Het is geen makkelijk dieet om te volgen maar het is het ongetwijfeld waard wanneer klachten voelbaar minder worden of zelfs verdwijnen.

Ondergewicht, ongewenst gewichtsverlies

Ongewenst gewicht verliezen of aan willen komen zonder resultaat kan enorm frustrerend zijn. Het advies ”dan moet je gewoon maar wat meer gaan eten” is niet zo makkelijk als het klinkt en is vaak ook niet de oplossing. Als je aan wil komen in lichaamsgewicht is het van belang dat we op zoek gaan naar de oorzaak van het gewichtsverlies. Vaak zijn een aantal kleine aanpassingen in de voeding al voldoende om het gewicht op een gezonde manier te doen stijgen, zonder dat je tegen je eetlust in moet eten.

Diabetes Mellitus, suikerziekte

Diabetes Mellitus, ook wel suikerziekte genoemd, is een ziekte waarbij er onvoldoende insuline wordt aangemaakt of het lichaam ongevoelig voor insuline is geworden. Hierdoor stijgt de suiker in het bloed. Deze bloedsuiker stijging kan verschillende klachten geven en schadelijk zijn voor de bloedvaten. Koolhydraten spelen een sleutelrol in het laten stijgen of dalen van de bloedsuiker. Samen kijken we hoeveel koolhydraten en welke soort koolhydraten je het beste kan eten, ook in combinatie met eventuele medicatie. In sommige gevallen (bij type 2 diabetes) kan de medicatie deels of volledig worden afgebouwd door anders te leren eten.

Hyperlipidemie, verhoogd cholesterol

Cholesterol vervult veel positieve functies in ons lichaam, we kunnen daarom ook niet zonder. Echter is een teveel aan cholesterol in ons lichaam niet gezond. Cholesterol hoopt zich op in de bloedvaten en kan op lange termijn voor vernauwingen zorgen, wat weer de kans op hart- en vaatziekten vergroot. Binnen de behandeling staat uitleg over de verschillende soorten cholesterol en vetten centraal. Er zijn verschillende voedingsstoffen die het cholesterol doen stijgen en dalen, om deze reden bekijken we het totale eetpatroon.

Hypertensie, verhoogde bloeddruk

Een verhoogde bloeddruk kan door verschillende factoren ontstaan. Stress en zout kunnen een hoge bloeddruk veroorzaken. Op langere termijn kan dit leiden tot hart- en vaatziekten. Er zijn veel alledaagse voedingsmiddelen die verborgen zout bevatten. Samen beoordelen we de zoutinname en krijg je advies bij het verminderen van de hoeveelheid zout. Naast zout zijn er ook andere voedingsstoffen bepalend bij het doen stijgen of dalen van de bloeddruk, om deze reden bekijken we het totale eetpatroon.

Wij helpen je graag!

Wil je weten wat een medisch voedingsadvies in jouw situatie betekent?

PLAN ONLINE JOUW AFSPRAAK