
Brood: Goed of slecht voor hardlopers?
Nederland is een echt broodland. We eten gemiddeld ongeveer 60 kilo brood per jaar, maar de laatste jaren daalt de consumptie van brood. Er doen steeds meer verhalen de ronde dat brood toch niet zo goed voor je is. Hoe weet je als hardloper nou of je wel of geen brood moet eten? We zetten 5 fabels, plus de feiten over brood op een rijtje.
Speltbrood
Fabel 1: speltbrood is gezonder dan tarwebrood
Spelt en tarwe zijn granen die uit dezelfde familie komen en dezelfde voedingsstoffen bevatten. Zo zit er in beide broodsoorten bijvoorbeeld ongeveer evenveel vezels, belangrijk om je darmen goed te laten werken. Net als tarwebrood is speltbrood er in verschillende varianten: wit, bruin en volkoren. De volkorensoort is het meest rijk aan voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Het zorgt bovendien voor langdurige energie en is daarmee de beste keus voor hardlopers. Echter wanneer jij door darmkrampen niet goed ‘op bruinbrood’ kunt lopen, schakel dan alleen voor de wedstrijd over naar witbrood. (Sport)diëtiste Tara Vossers adviseert mensen die klachten krijgen van tarwebrood te kiezen voor een 100 procent speltbrood variant. “De meeste speltbroden die in de supermarkt liggen, bevatten toch vaak nog voor een deel tarwemeel. Het beste kun je je speltbrood bij de bakker kopen, aangezien de bakker als enige weet welke ingrediënten er werkelijk zijn gebruikt.”
Hoe donker hoe beter?
Fabel 2: hoe donkerder het brood, hoe gezonder het is
Ook dit is niet waar. De bruine kleur van het brood vertelt je niet altijd iets over hoe gezond het is. Soms wordt brood namelijk donkerder gemaakt met gebrande mout. Zo kan het brood dus donker zijn en toch niet de vezels en voedingsstoffen bevatten die je wel vindt in volkorenbrood, de meest gezonde broodsoort. “Evengoed zijn er broodsoorten op de markt die wit van kleur zijn en enorm veel vezels bevatten. Vaak zijn dit wel broodsoorten waar vezels aan zijn toegevoegd”, zegt Vossers hierover. Kijk dus niet te veel naar de kleur van het brood, maar bekijk liever het etiket om te zien van welke ingrediënten het brood is gemaakt – of vraag het even aan de bakker.
Benieuwd naar de overige drie fabels? Lees het hele artikel hier.
Bron: Voedingscentrum / Hardlopen.nl