4 voedingstips voor hardlopers - Tara Vossers
22312
post-template-default,single,single-post,postid-22312,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.2.1,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
Algemene voedingstips voor hardlopers

4 voedingstips voor hardlopers

Voeding is een belangrijk thema voor hardlopers. Zeker nu de temperatuur regelmatig onder het vriespunt duikt, kan het goed zijn dat je je voeding aan de omstandigheden aanpast. Er is echter een aantal tips wat betreft eten en drinken die voor iedereen en vrijwel altijd bruikbaar is. (sport)Diëtist en Hardlopen.nl-expert Tara Vossers legt uit hoe je in de praktijk het best je voordeel kunt doen met deze tips.

 

Drink vooraf, tijdens en na het lopen voldoende

Hoeveel moet een hardloper drinken? Veel adviezen op dit gebied zijn gebaseerd op een leidraad, zoals tussen de 0,7 tot 1 liter vochtinname. Er spelen echter veel persoonlijke factoren mee. Welke kleding draag je en wellicht ben je iemand die snel en veel zweet. Zoals zo vaak geldt ook bij het bepalen van de benodigde hoeveelheid vocht; meten is weten. “Wat ik mijn cliënten altijd adviseer, is om bij verschillende trainingen (duurloop, intervaltraining) zichzelf voorafgaand naakt te wegen en dat ook na de training te doen”, aldus Vossers. “Ben je na de training een kilo lichter, dan heb je een 1000ml aan vocht verloren. Het advies is dan om 1250ml erbij te drinken. Door te vermenigvuldigen met 1,25 wordt het verloren vocht aangevuld en de vochtbalans weer geoptimaliseerd. Ben je meer dan 2% van je eigen lichaamsgewicht kwijt, dan is het verstandig ook tijdens het lopen te drinken. Kleed jezelf niet té warm aan, ook niet in de winter. De kans dat je meer dan 2% van je lichaamsgewicht uitzweet, is dan groter.”

Zorg dat je je energievoorraad op tijd aanvult

Als je langer dan één á anderhalf uur achter elkaar hardloopt, kan je glycogeenvoorraad (de energievoorraad in je spieren) uitgeput raken. De stelling is onder veel hardlopers bekend en is zeker waar, zo oordeelt Vossers. “Dan moet je tijdens het hardlopen koolhydraten nuttigen. Er zijn hierin allerlei mogelijkheden in vaste voeding, maar ze zijn lang niet altijd praktisch.” Lees hier verder voor het vervolg van de tips.